ARMANDNAEBERS

Armand Naebers is een gepassioneerde kunstenaar. Onder zijn begaafde handen ontstaan uitdrukkingsvolle sculpturen uit brons, waarbij mensen en dieren de hoofdrol spelen: dansers, acrobaten, elegante vrouwenfiguren, vogels, paarden, en vele andere thema’s bevolken zijn wereld.

Overeenkomsten hebben alle sculpturen met elkaar doordat die de beweging en dynamiek van het leven weerspiegelen. Met zijn elegante sculpturen lukt het hem om emotie uit te drukken. “Alles wat mij interesseert/beleef wil ik in mijn kunst vasthouden“, zegt hij.

Gedreven door zijn passie reflecteert zijn werk de liefde voor de natuur en de mens. Deze positieve levensinstelling zorgt voor de uitstraling van zijn werken en wordt duidelijk bij het bekijken en het aanraken van zijn beelden.

Voor hem is brons het ideale materiaal om daarmee een situatie te vangen en vast te leggen in dit materiaal. Met de hand wordt eerst uit was een model gevormd en daarna in het bijna onverwoestbare brons gegoten. Een kunst voor zich zijn ook de kleurige patina’s van zijn werk, die de finishing touch vormt een techniek die hij perfect beheerst om dat te krijgen wat hij in gedachte heeft.

Voor mensen die zelf eens een keer een bronzen beeld willen maken geeft hij al vele jaren cursussen. Ook geeft hij advies aan bedrijven en particulieren en bemiddelt bij kunstaankopen. Tevens werkt hij ook in opdracht, van tuinbeeld tot grafobject, klein of groot dat maakt hem verder niets uit.

 

Brons

IJsvogel

IJsvogel De ijsvogel in de geschiedenis:   Volgens een oude legende kreeg de ijsvogel zijn mooie kleuren toen hij de ark van Noach verliet. Hij

Bekijk het werk »

Aan het woord

– interview door DeHoefslag.nl

- Armand Naebers

Zijn passie voor paarden bracht Armand Naebers er toe deze dieren en hun emoties in brons te vangen. Hoewel hij voorbestemd was om slager te worden, verloochende zijn creativiteit zich niet. Met zijn bronzen beelden van paarden, koeien en honden laat Naebers zien hoe deze dieren hem fascineren.

De spreekwoordelijke Limburgse gastvrijheid straalt van hem af. Bij onze komst staan de koffie en vlaaien al klaar. In het gezellige huis van beeldhouwer Armand Nabers (60) in Hoensbroek is antiek smaakvol gecombineerd met modern. Her en der staan zijn bronzen beelden van mensfiguren die elkaar omhelzen of in evenwicht houden. Op sokkels tussen het groen in de tuin zijn de indrukwekkende bronzen beelden van paarden, een enkele koe en een hond te zien. Realistisch of soms abstract, maar altijd stralen ze een emotie en beweging uit. Je kunt eraan aflezen, dat Armand Naebers een gevoelsmens moet zijn. “Door het maken van deze beelden probeer ik mijn persoonlijke mening vast te leggen in brons”, zegt hij zelf. “Ik heb gevoel voor mooie dingen. Mijn inspiratie komt van alledaagse dingen in het leven, vreugde en verdriet, warmte en verbondenheid, schoonheid in al haar vormen. De emoties, die dat bij me oproept, probeer ik met mijn handen uit te beelden.” Ook het zien van onaangename beelden, zoals bijvoorbeeld de oorlog in Kosovo op televisie, verwerkt hij door er een beeld van te maken. “Vluchtende vrouwen met kleine kinderen, die met hun spulletjes een goed heenkomen zoeken. Daar heb ik een beeld van gemaakt van een vrouw met opwaaiende doeken en een klein kind. Als je het verhaal erachter weet, wordt het duidelijker. Maar het is soms heel emotioneel.” Zo zit er vaak een verhaal achter de beelden die Naebers maakt. De akelige beelden van de ruiming van koeien ten tijde van de bse-uitbraak, inspireerden hem tot het maken van een beeld van een koe. Steeds kwamen die verschrikkelijke beelden van het transport van die dode koeien weer boven.” Ook aan een kunst en antiek evenement in Aken, waar geld werd ingezameld voor een kindertehuis, schonk Naebers een beeld van een paard. “Ik ben een gevoelsmens, dat wil je ook delen”, zegt hij bescheiden. Zijn beelden van dieren zijn imposant qua dynamiek en grootte. Voor elk beeld maakt Naebers een uitgebreide studie in de praktijk. Daarvoor trekt hij de natuur in of gaat naar een weiland waar koeien of paarden lopen en bestudeert urenlang elke beweging van zijn onderwerp.

Als kind al was hij gek op dieren. “Ik had honden, konijnen, duiven. Vanaf mijn zevende jaar reed ik paard. Toen ik tien was kreeg ik mijn eerste eigen paard. Het kwam van een manege in Polen. Later kwamen daar nog enkele Engelse halfbloeds bij. Door mij zijn mijn ouders ook gaan paardrijden”, blikt Naebers terug op zijn jeugd. Toen hij in de pubertijd kwam, werd het paardrijden wat minder, maar later pakte hij de draad weer op. Samen met zijn vriend Lothar rijdt hij nu twee keer per week bij een manege in Brunsummerheide.

“Ik ben een paardenliefhebber. Ik moet me echt inhouden om niet weer een paard te gaan boetseren”, zegt Naebers, die ook van honden houdt, getuige de lieve teckel die in zijn huis en tuin rondscharrelt.

Door zijn aangeboren creativiteit en zijn streven naar perfectie heeft Armand Naebers zichzelf ontwikkeld tot beeldhouwer. Hij komt uit een creatieve familie. De broer van zijn opa was kunstschilder en architect. Ook zijn ouders hadden veel belangstelling voor kunst. “Ze namen ons vaak mee naar galeries en musea in de vakanties”, zegt Naebers. “Eén van mijn broers is goudsmid geworden, een andere schildert.” Toch vonden zijn ouders aanvankelijk dat Armand een ‘echt’ vak moest leren om zijn brood te kunnen verdienen. “Ze hadden een slagerij en hebben mij aangespoord het diploma van de slagersvakschool te halen.” Daarna werkte hij een tijd lang als slager, en bakker en deed de kunst als hobby er bij.

Van kennissen kreeg hij de vraag om eens een beeld voor hen te maken. Zo begon het en de mond-tot-mond reclame deed de rest. Inmiddels heeft Armand Naebers al tientallen tentoonstellingen in Nederland, België en Duitsland en Engeland gehad. Jaarlijks exposeert hij op vele kunstbeurzen en markten . Verder verkoopt hij zijn werk via galeries, kunstbeurzen en – op afspraak – vanuit zijn Gallery atelier.

Hij werkt ook in opdracht. Na een eerste gesprek maakt hij een wasmodel, dat hij indien nodig aanpast aan de wensen van de opdrachtgever. Daarna wordt van het wasmodel een gipschamotte mal gemaakt, die in een oven langzaam wordt opgestookt tot 700 graden, waarna de was eruit smelt. In de mal wordt later het brons gegoten. Eenmaal uit de mal moet het bronzen beeld worden afgewerkt en gepatineerd, om het een aantrekkelijke kleur te geven. Op een oude barbecue naast zijn atelier in de tuin laat Naebers zien hoe dat patineren in zijn werk gaat. Gewapend met een hittebestendige handschoen bewerkt hij met een gasvlam, kwast en een staalborstel een beeld. Dan wordt er op het hete brons naar keuze wat kopernitraat, ijzernitraat of zwavellever aangebracht. Afhankelijk van het soort chemicaliën komt er een groenige, bruinige of zwarte kleur tevoorschijn, die het beeld ineens een heel ander aanzien geeft. Tot slot wrijft Naebers het beeld nog in met boenwas, zodat het een zachte glans krijgt.

Rodin en Camille Claudel en ook de vroege werken van Kees Verkade dienen Naebers tot voorbeeld. “Na het boetseren meet ik alles na voor de juiste verhoudingen”, vertelt de beeldhouwer. “Want het moet natuurgetrouw zijn. Het beestje moet zó weg kunnen lopen.”

Dankwoord

Voor- & achternaam

Naam oragnisatie

Voor- & achternaam

Naam oragnisatie

Voor- & achternaam

Naam oragnisatie

Voor- & achternaam

Naam oragnisatie

Voor- & achternaam

Naam oragnisatie

Voor- & achternaam

Naam oragnisatie